TULOSSA


LOKAKUUSSA HOIDETAAN KUIVAT SILMÄT KUNTOON

Vietämme apteekissa lokakuussa silmienhoitokuukautta.

Lämmityskauden alkaessa sisäilma muuttuu kuivemmaksi, mikä voi pahentaa silmien kuivuusoireita.

Kuivasilmäisyyteen ei ole parannuskeinoa mutta sen oireita voi lievittää monin eri keinoin

Kyynelneste auttaa silmiämme pysymään kosteina, terveinä ja miellyttävän tuntuisina. Kuivasilmäisyys on puolestaan vaiva, joka aiheutuu kyynelnesteen määrän tai laadun muutoksista.

Parannuskeinoa vaivaan ei toistaiseksi ole, mutta näillä keinoilla voit lievittää ja ehkäistä sen oireita. Keskustele kuitenkin neuvoista ensin silmälääkärisi kanssa.

RÄPYTTELE SILMIÄSI USEAMMIN

Kun keskitymme näkemistä vaativaan tehtävään, kuten lukemiseen, ajamiseen tai tietokoneella työskentelyyn, räpyttelemme silmiämme yleensä normaalia huomattavasti harvemmin. Silmien kyynelfilmi ei silloin uusiudu riittävän usein.

Räpyttele silmiäsi noin 10 sekunnin välein. Sen on havaittu jonkin verran auttavan lievittämään kuivasilmäisyyden oireita.

LEPUUTA SILMIÄSI AIKA AJOIN

Jos olet keskittynyt visuaaliseen tehtävään pitkään ja silmäsi tuntuvat väsyneiltä ja epämiellyttäviltä, pidä tauko ja sulje silmäsi muutamaksi minuutiksi. Silmien päälle laitettava lämpöhaudekin tekee hyvää. Älä kuitenkaan hiero silmiäsi, sillä se voi pahentaa oireita.

TAUSTALLA OLEVAT SAIRAUDET

Kuivasilmäisyys johtuu usein muista taustalla olevista silmäsairauksista tai terveydellisistä ongelmista. Niiden hoitaminen saattaa edistää myös kuivasilmäisyyden oireiden lievenemistä. Kerro kaikista tiedossa olevista sairauksistasi silmälääkärillesi.

SILMÄTIPAT AVUKSI

Apteekissa on saatavilla erilaisia kuivasilmäisyyden oireisiin tarkoitettuja silmätippoja.

LISÄÄ KALAA RUOKAVALIOOSI

Omega-3-rasvahappojen säännöllinen nauttiminen saattaa auttaa vähentämään kuivasilmäisyyttä erityisesti vanhemmilla naisilla. Ruoassa omega-3-rasvahappoja on eniten rasvaisessa kalassa, kuten lohessa, sillissä, sardiinissa ja tonnikalassa.

JUO RIITTÄVÄSTI

Nestevajaus voi lisätä silmien kuivumista, koska elimistös- säsi ei ole riittävästi kosteutta kyynelnesteen tuottamiseen.

Juominen voi osaltaan auttaa palauttamaan kosteutta. Suositus on kahdeksan lasillista vettä vuorokaudessa, mutta lähes kaikki nesteet käyvät, myös maito.

MUITA VINKKEJÄ

Aurinko, tuuli, kuumuus, pöly, savu ja kuiva ilmasto eivät ole hyväksi kuiville silmille. Aurinkolasien käyttö ulkoillessa auttaa suojaamaan silmiäsi ärsytykseltä.

Sisätiloissa ilmansuodatin voi poistaa ilmasta ärsyttäviä aineita. Ilmankostutin puolestaan kostuttaa liian kuivaa ilmaa, mikä ehkäisee kyynelnesteen liian nopeaa haihtumista silmistä. Tuulettimien ja hiustenkuivainten käyttöä on hyvä välttää, samoin tupakointia.

• Teksti: Kaija Törmä